Tilbehør
Jeg har jo haft inears som hobby i omkring 20 år, jeg holder meget af inears og den måde de præsentere musikken, råt og næsten direkte ind i hjernen og så får man enormt meget lyd for sine penge og ligner ikke en fra Mars når man går rundt med dem.
Man laver dem selv af nogle bedre og mere behagelige propper, efter nogle ugers forsøg, fik jeg styr på processen og jeg havde mine helt egne propper..
I 2018 fik jeg så IKKO i butikken, jeg havde prøvet med JAYS tidligere men uden nogen nævneværdig succes, så var lidt nervøs for inears, men jeg tog chancen og tog dem ind og godt for det..
Propper fra Aliexpress er en blandet landhandel og var forskellige hele tiden nogle dårlige andre gode, det var sådan lidt et lotteri og jeg er ikke en type der spiller, så jeg kastede mig ud i at finde nogle seriøse producenter og efter et lille år havde jeg fundet een der lavede noget jeg selv var tilfreds med, der var virkelig meget skrammel og det er der stadig, men jeg sælger ikke skrammel for jeg holder af at mine kunder kommer tilbage efter mere..
Claus´ guide til puder February 26 2023, 0 Comments
Puder er begyndt at fylde meget i min butik, de har altid fyldt meget i min hobby og er noget jeg har lavet utallige eksperimenter med, den viden jeg har samlet der, kan jo lige så godt komme dig til gode, når du står og skal vælge et nyt sæt puder til dine favorit hovedtelefoner.
Størrelsen
Mål den plastikskive der er på dine hovedtelefoner uden puder på og du har størrelsen, der er store udsving i det her er den 85 mm kan du godt bruge en 95-100 mm puder, du må ikke gå den anden vej og forsøge med en 85 mm pude på en 100 mm plade, det går ikke, den anden vej skal man ikke være så bekymret. Det skal du ikke fordi på bagsiden sidder der en læbe der holder dem fast og den er ofte 15-20 mm bred og kan dække dig ind, hvis du får en pude i overmål.
Naturligvis er der bedst hvis tingene passer sammen, det ser pænest ud, sidder bedre fast og drejer ikke rundt, man har man lidt store ører er den ekstra plads en oversize pude kan give en velsignelse.
Ovale til runde og runde til ovale, er generelt ikke noget problem, masser af mennesker rundt omkring i verden bruger f.eks HM5 puder på runde hovedtelefoner, det er ikke helt så normalt den anden vej, men kan sagtens lade sige gøre. hvorfor vælger man så ovale puder til runde kopper??
Det gør man ofte for at få mere plads inde i puden, ører er ikke runde de er ovale og de ovale puder vil meget ofte stritte lidt ud forneden og foroven og sidde tæt på siderne. På den måde kan de give væsentligt mere plads til øret. For os der ikke kan tåle at puderne rører ørerne er det dejligt.
Påvirkning af lyden
En anden pude end den din hovedtelefon er født med vil næsten altid ændre lyden, det kan nemt være så lidt at man ikke lægger mærke til det, men det kan også være en regulær nat/dag forandring.
Det er specielt bassen der påvirkes, der er nogle tommelfinger regler her
-
Mindre rum, giver mere punch og mere kraftig bas
-
Større rum, giver mere soundstage, mindre bas og er koldere at sidde med.
-
Jo mindre luft der kan gå gennem puden, des mere bas og kraftigere punch.
-
Mere luft gennem puden vil give mere luftig diskant og mindre bas og en større følelse af rum
-
Har puden perforerede siden på indersiden, kan det hjælpe til at tæmme en skarp diskant
-
En perforeret pude vil også give lidt mindre punch, men ikke mindre mængde af bas
-
Tykkere pude vil give en større fornemmelse af rum og lidt mindre punch af bassen
-
Tyndere puder vil give samme effekt som mindre rum.
-
Læder vil næsten altid give det største punch og mængde af bas da de er meget tætte.
Mellemtonen påvirkes mest af at de andre dele fylder mere eller mindre i lydbilledet, man skal naturligvis ikke overse den, men det er den del der påvirkes mindst.
Vinklede puder
Flere hovedtelefoner bruger et lille trick, de stiller enhederne på skrå så de har nogenlunde den samme vinkel som et "standard" øre, det sender lyden mere direkte ind i øregangen dermed opnår man færre forhindringer og en mere korrekt lyd. Vinklede puder har nogenlunde den samme virkning, da de får også enhederne til at stå i nogenlunde samme vinkel som øret, det giver i tilgift ofte en bedre komfort, da de er tykkest bagtil hvor øret stritter mest ud, det er ikke altid en gevinst med vinklede puder, men når det virker er de fantastiske, det bliver yderst sjældent dårligere.
De tætteste puder mod de mest åbne
-
Læder
-
Pleather
-
perforeret pleather
-
stof
-
velour
-
Skumgummi
Det er en liste man skal tage med forbehold for dels er flere puder i velour med plastik på bagsiden og dermed tætte og skummet inde i puden er også mere eller mindre tæt for luftgennemgang, men det er da en liste.
Hjernekogning
Der er stor forskel på hvor varme puderne er og også hvordan de håndtere sved, pleatherpuder er sammen med læder de varmeste, læder/skind puder er så bedre til at transportere sved og fugt væk og køler på den måde en smule mere end pleather/PUlæder.
Så bortset fra den detalje følger graden af hjernekogning listen ovenfor og har også lidt de samme forbehold.
Holdbarhed
Følger nogenlunde samme liste, hvor læderet naturligvis har den største styrke og skumgummi den mindste.
Læder kan blive stift af for meget salt sved, husk at bruge en smule læderfedt 3-4 gange om året.
PUpuder reagerer forskelligt alt efter den fedtsyre sammensætning som vores hud udskiller, hos nogle personer vil det øverste lag simpelthen hen falde af i flager, hos andre kan de holde i mange år, generelt har de en yderst god holdbarhed, men enkelte har så stærk/uheldig fedtkemi at de falder fra hinanden på et lille års tid.
Skumgummi kan hvis det får lov at ligge uden at blive "masseret/brugt" blive stift og sprødt over tid.
Der er meget mere jeg kunne skrive om puderne, men jeg vil gerne holde det sådan relativt simplet og forståeligt og ikke nørde alt for meget i emnet.
Gør dine egne erfaringer og oplever du noget du gerne vil dele med andre, er du utroligt meget velkommen til at dele det med mig på mail, jeg elsker at diskutere hovedtelefoner og holder meget af at lære nye ting om min passion.
Du kan også dele og få glæde af andres erfaringer på hoved-fi.dk
Jeg håber du kan bruge denne side til noget og måske har lidt lettere ved at finde lige den puder der passer til dig og din lyd.
MVH
Claus
Dette er den første udgave og teksten vil blive læst igennem om noget tid og rettet til, der kommer måske endda lidt flere kommaer..
Claus´ guide til skumpropper February 26 2023, 0 Comments
Jeg har en del kontakt med mine kunder omkring skumpropper, så jeg tænkte at det ville være en god idé at samle nogle tips og tricks på en side, ikke fordi jeg har noget imod at skrive med jer, tværtimod. Mere fordi det måske vil være lidt mere tilgængeligt og kan give dig svar hurtigere end en mail.
Først og fremmest, de skumpropper der har en mm angivelse i titlen, der fortæller jeg hvor store propperne er i det indre, altså den del der sidder på dine inears.
Du kan let finde den rette størrelse med en skydelære. Mål "tuden" på dine inears og så skal du bare vælge en der er MINDR. For eksempel er dine inears 4,3 mm skal du ikke tage de propper der hedder 4,3 mm du skal tage den model der hedder 4,1 mm.
Tager du samme størrelse vil du risikere at de falder af når du tager dine inears ud og ind af øret, det er træls, når sådan en prop sidder så dybt i øret, at man skal bruge en pincet for at få dem ud.
Så har du mulighed for det så mål med en skydelære og tag det rigtige valg første gang.
Er du i tvivl så skriv og spørg.
Lille, medium og stor angiver den ydre diameter og er på de fleste følgende.
-
Lille 1,2 cm
-
Medium 1,3 cm
-
Stor 1,4 cm
Ingen regler uden undtagelser og de forskellige versioner kan svinge 0,5 mm i størrelsen.
Der er sådan generelt to typer korte og lange, de korte har lidt bedre komfort og trykker en smule mindre i øregangen, vi snakker ikke dag og nat forskel, men har du en tendens til at blive lidt øm i øret, så prøv at brug en kort model næste gang.
De korte er der ofte også bedre plads til i ladekasserne hvis du har en TWS (true wireless system) model, jeg kan ikke love at der altid er plads til de korte, men chancen er større.
Alle mine propper er med memoryfoam og af god kvalitet, det at de er noget billigere end du er vant til er ikke fordi de er ringere, det er ganske enkelt fordi jeg køber en kasse med 3000 stk og selv putter dem i en lynlås-pose, emballage er dyrt.
Mit valg i emballage er også en gevinst for miljøet, da der simplethen bliver brugt mindre og en kasse med 3000 stk fylder og vejer mindre i flyet når jeg skal have dem hjem. End 500 kasser med 3 par i hver ville gøre. Så der spares både affald og brændstof når du køber mine skumpropper, vi snakker ikke om noget der vil redde planeten, men mange bække små bliver også til en flod på et tidspunkt.
Nu når jeg har fået pudset glorien så den skinner smukt, vil jeg gå til næste punkt tips og tricks.
-
Vend dine propper "forkert"'
Det er noget jeg opdagede nærmest ved et tilfælde, men vender du de lange propper omvendt så de er tykkest længst inde i øret, virker de tit meget bedre.
Fordelene er flere:
-
De har mindre tendens til at kravle ud af øret.
-
De sidder bedre fast.
-
De lyder ofte bedre.
-
Der slipper ikke støj ind når du spiser, eller tygger tyggegummi.
-
De holder lidt kortere tid, mest en fordel for ham der sælger dem
-
Man risikere ikke at de "klapper" sammen inde i øret (den del der er rent skum kan godt lukke af, specielt når proppen er ved at være lidt slidt)
-
Husk at "rulle" dine propper
Med rulle mener jeg at du skal rulle eller trykke dine propper sammen, inden du stikker dem i øret, du kan få dem længere ind. Det vil give dig en bedre forsegling og dermed bedre isolation, de vil også for det meste komme til at sidde bedre fast og være mere komfortable.
-
Træk op i øret
Når du stikker dine inears ind i øret så tag den anden arm hen over hovedet og træk en lille smule op i øret, på den måde får du rettet din øregang en smule ud og får nemmere ved at montere dine inears bedre, du får bedre fit og de sidder bedre fast. Når de sidder længere inde lyder det ofte også bedre.
-
Vask dine propper
Når dine propper har været i brug i noget tid kan de ende med at være lidt sat til med ørevoks og er ikke særligt lækre at putte i øret, du kan vaske dem brug lunkent vand og intet andet og lad dem tørre helt inden du bruger dem igen. Du må ikke bruge sprit eller andre opløsningsmidler, det kan propperne ikke holde til og bruger du sæbe i vandet kan du ende op med at få irriteret hud i øret og det er ikke lykken.
-
Væn dig til propperne
Jeg oplever af og til kunder der får ondt i ørerne efter en hel eller halv dags brug, det skyldes at øret ikke er vant til at blive påvirket af et konstant tryk og reagere derfor med smerte for at fortælle dig at "det bryder vi os slet ikke om". Det er en vanesag og du kan "træne" dine ører til fornemmelsen, det er meget simpelt hvis du får ondt efter 4 timer, tag dem ud efter 3. Når du så har gjort det i en uges tid prøver du at se hvornår du får ondt igen, du har sikkert rykket grænsen en halv til en helt time, så nu gør de ondt efter 5 timer, så tager du dem ud efter 4 i en uges tid. De kvikke kunder jeg har vil allerede se hvad næste trin vil være. Find smertegrænsen og undgå den.
Når du når samme niveau som jeg, vil du kunne gå med dem i 24 timer i døgnet uden at mærke dem.
Hjælp min hjerne koger. January 14 2016, 0 Comments
De fleste kender det, man har siddet i nogle timer ved PCen og sejlet hen til dejlig musik, eller myrdet nogle Orker og så sker det, hjernen og ørerne nærmer sig kogepunktet, man kan blive helt skidt tilpas af det og have brug for en pause og man har slet ikke lyst til at sætte den sauna på kraniet igen..
Der er flere ting i det og man kan gøre meget selv,for beskedne summer og en smule håndarbejde, så om ikke andet forlænge perioden uden gener og for mange helt fjerne dem..
Ser man på en mand med hovedtelefoner, er det indlysende hvad problemet er der mangler luftcirkulation omkring hovedet, det og det faktum at vi bortleder 40% af vores varmeenergi via netop hovedet gør at vi hurtigt render ind i temperatur problemer, når vi isolerer hovedet, det er lidt sjovt at tænke på at med en god og hue og et par lune luffer er vi faktisk klar til at gå ud i 5-10 graders varme uden at fryse..
Og lige præcis vores ører er en vigtig del af det kølesystem som holder vores temperatur konstant, når det bliver varmt sender vi blod ud i øret og får det kølet hurtigt ned, det kan vi bare ikke med en hue eller et par hovedtelefoner på. Vi kan godt pumpe blodet derud det bliver bare ikke klølet ned, i stedet varmer vi øret op med en masse varmt blod..
Det er sådan i grundtræk vores problem, eller om vinteren vores præmie.
Så meget kort gælder det om at få frisk luft på ørerne, specielt forsiden på grund af den større overflade..Man kunne montere en blæser der trak USBstrøm fra telefonen og sørgede for både temperatur og luftfugtighed, det virker bare lidt voldsomt og vil helt sikkert også støje med alt den blæst om øret..
Så vi skal helt ned i det helt basale, vi skal have lidt hjælp fra omgivelserne..Det første man bør se på er puderne på sine hovedtelefoner, der findes masser af forskellige materialer der bruges til formålet, de kan i grove træk indeles i to typer, den lukkede er vores varme "ven"..
En lukket pude skal opfattes på den måde at det er en pude der er tæt, lægger man læberne til dem og puster bliver man bare rød i hovedet og kommer ikke af med noget luft, det siger sig selv at det er ikke noget der giver frisk luft om ørerne, ofte spille materialet også ind her, plastiktyperne (vinyl og den slags) er helt tætte og har samtidigt en hel glat overflade som slutter fuldstændigt tæt hvis den bliver lidt svedig (og det gør den)..Så plastikpuder vil vi ikke have..Den næste type er "Pleather" det er noget med at man tager en masse læderrester, rasper dem og maser dem fat i noget væv, de kan kendes ved at når de falder fra hinanden er det i stykker og det genere ikke, hvorimod vinyl og plastikpuder vil få revner der kan have lidt skarpe kanter..
Pleathertypen er der flere kvaliteter af og de bedste er faktisk både gode og kølige, da de har mange af læderets egenskaber, de har ikke samme holdbarhed eller transport af sved som rigtigt læder, desværre er det umuligt at se forskel, den skal man mærke. Så er der det de kalder proteinlæder det synes jeg har nogenlunde samme egenskaber som "ægte Pleather", måske en anelse varmere..
Så kommer vi til en af mine favoritter læder, det er ikke den koldeste men læder er bare lækkert..
Den koldeste type af lukkede puder er dem man kan finde til f.eks AKG 240 hos min kollega Thoman, Philips laver også nogle rigtig lækre puder der er tætte, Brainwavz er der jeg ofte kigger hen efter nye puder..
Er det stadig for varmt, så kig på headbandet, det er et ret stort areal man dækker med noget der ofte er ret tæt og dermed isolerer voldsomt, specielt hvis man har en flor hårpragt. Prøv at se om du kan få det en cm op så der kommer en smule frisk luft ind,, man kan også skære huller i det hvis det er muligt, skifte det ud med noget stof er også godt, tænk frisk luft..
De Bedste puder hvis man vil undgå at koge er naturligvis en der er pivåben, som f.eks. den der sidder på Gradoer, de har bare også en effekt på lyden, man mister noget af punchet i bassen og vil typisk også få en større fornemmelse af rum, så man kan ikke altid bare lige gå fra en lukket til en åben pude, nogle gange går det godt andre gange grueligt galt.
Har man en tendens til at man koger indeni bør man også undgå den type der hedder onear, dem der hviler ovenpå øret i stedet for rundt om det, man burde mene at de var køligere da der er lidt øre fri til at køle med, det er bare ikke sådan med mine ører, nu er der slet ingen luft om øret der ligger en pude ovenpå og bagsiden af øret bliver trykket ind mod kraniet, sådan en model med vinylpuder, så kan du koge spejlæg på mine ører efter et par timer...