Puder er begyndt at fylde meget i min butik, de har altid fyldt meget i min hobby og er noget jeg har lavet utallige eksperimenter med, den viden jeg har samlet der, kan jo lige så godt komme dig til gode, når du står og skal vælge et nyt sæt puder til dine favorit hovedtelefoner.

Størrelsen

Mål den plastikskive der er på dine hovedtelefoner uden puder på og du har størrelsen, der er store udsving i det her er den 85 mm kan du godt bruge en 95-100 mm puder, du må ikke gå den anden vej og forsøge med en 85 mm pude på en 100 mm plade, det går ikke, den anden vej skal man ikke være så bekymret. Det skal du ikke fordi på bagsiden sidder der en læbe der holder dem fast og den er ofte 15-20 mm bred og kan dække dig ind, hvis du får en pude i overmål.

Naturligvis er der bedst hvis tingene passer sammen, det ser pænest ud, sidder bedre fast og drejer ikke rundt, man har man lidt store ører er den ekstra plads en oversize pude kan give en velsignelse.

Ovale til runde og runde til ovale, er generelt ikke noget problem, masser af mennesker rundt omkring i verden bruger f.eks HM5 puder på runde hovedtelefoner, det er ikke helt så normalt den anden vej, men kan sagtens lade sige gøre. hvorfor vælger man så ovale puder til runde kopper??

Det gør man ofte for at få mere plads inde i puden, ører er ikke runde de er ovale og de ovale puder vil meget ofte stritte lidt ud forneden og foroven og sidde tæt på siderne. På den måde kan de give væsentligt mere plads til øret. For os der ikke kan tåle at puderne rører ørerne er det dejligt.

Påvirkning af lyden

En anden pude end den din hovedtelefon er født med vil næsten altid ændre lyden, det kan nemt være så lidt at man ikke lægger mærke til det, men det kan også være en regulær nat/dag forandring.

Det er specielt bassen der påvirkes, der er nogle tommelfinger regler her

 • Mindre rum, giver mere punch og mere kraftig bas
 • Større rum, giver mere soundstage, mindre bas og er koldere at sidde med.
 • Jo mindre luft der kan gå gennem puden, des mere bas og kraftigere punch.
 • Mere luft gennem puden vil give mere luftig diskant og mindre bas og en større følelse af rum
 • Har puden perforerede siden på indersiden, kan det hjælpe til at tæmme en skarp diskant
 • En perforeret pude vil også give lidt mindre punch, men ikke mindre mængde af bas
 • Tykkere pude vil give en større fornemmelse af rum og lidt mindre punch af bassen
 • Tyndere puder vil give samme effekt som mindre rum.
 • Læder vil næsten altid give det største punch og mængde af bas da de er meget tætte.

Mellemtonen påvirkes mest af at de andre dele fylder mere eller mindre i lydbilledet, man skal naturligvis ikke overse den, men det er den del der påvirkes mindst.

Vinklede puder

Flere hovedtelefoner bruger et lille trick, de stiller enhederne på skrå så de har nogenlunde den samme vinkel som et "standard" øre, det sender lyden mere direkte ind i øregangen dermed opnår man færre forhindringer og en mere korrekt lyd. Vinklede puder har nogenlunde den samme virkning, da de får også enhederne til at stå i nogenlunde samme vinkel som øret, det giver i tilgift ofte en bedre komfort, da de er tykkest bagtil hvor øret stritter mest ud, det er ikke altid en gevinst med vinklede puder, men når det virker er de fantastiske, det bliver yderst sjældent dårligere.

De tætteste puder mod de mest åbne

 • Læder
 • Pleather
 • perforeret pleather
 • stof
 • velour
 • Skumgummi

Det er en liste man skal tage med forbehold for dels er flere puder i velour med plastik på bagsiden og dermed tætte og skummet inde i puden er også mere eller mindre tæt for luftgennemgang, men det er da en liste.

Hjernekogning

Der er stor forskel på hvor varme puderne er og også hvordan de håndtere sved, pleatherpuder er sammen med læder de varmeste, læder/skind puder er så bedre til at transportere sved og fugt væk og køler på den måde en smule mere end pleather/PUlæder.

Så bortset fra den detalje følger graden af hjernekogning listen ovenfor og har også lidt de samme forbehold.

Holdbarhed 

Følger nogenlunde samme liste, hvor læderet naturligvis har den største styrke og skumgummi den mindste.

Læder kan blive stift af for meget salt sved, husk at bruge en smule læderfedt 3-4 gange om året.

PUpuder reagerer forskelligt alt efter den fedtsyre sammensætning som vores hud udskiller, hos nogle personer vil det øverste lag simpelthen hen falde af i flager, hos andre kan de holde i mange år, generelt har de en yderst god holdbarhed, men enkelte har så stærk/uheldig fedtkemi at de falder fra hinanden på et lille års tid.

Skumgummi kan hvis det får lov at ligge uden at blive "masseret/brugt" blive stift og sprødt over tid.

Der er meget mere jeg kunne skrive om puderne, men jeg vil gerne holde det sådan relativt simplet og forståeligt og ikke nørde alt for meget i emnet.

Gør dine egne erfaringer og oplever du noget du gerne vil dele med andre, er du utroligt meget velkommen til at dele det med mig på mail, jeg elsker at diskutere hovedtelefoner og holder meget af at lære nye ting om min passion.

Du kan også dele og få glæde af andres erfaringer på hoved-fi.dk

Jeg håber du kan bruge denne side til noget og måske har lidt lettere ved at finde lige den puder der passer til dig og din lyd.

MVH

Claus

Dette er den første udgave og teksten vil blive læst igennem om noget tid og rettet til, der kommer måske endda lidt flere kommaer..